INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΥΑ Σερρών Μια ιστορία …………..που μπάζει νερά !



Η ΔΕΥΑΣ αποτελεί ένα «όχημα ανάπτυξης», και αυτός ο ρόλος της θα πρέπει να συνεχισθεί. Θα πρέπει να δοθεί όμως προσοχή ώστε τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν, να μην έχουν ως γνώμονα τους όρους και τις οικονομικές μεταβλητές του παρελθόντος. Το παρόν πρέπει να εγγυάται το μέλλον, μια που το παρελθόν, όσο αφορά τη διαχείριση της εταιρίας,  συνομολογείτε ως προβληματικό.
Στις μέρες μας έχουμε την απόφαση πραγματοποίησης άλλης μιας επενδυτικής προσπάθειας, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να...

χαρακτηρισθεί ως επιπολαιότητα. Η εγκατάσταση της ΔΕΥΑΣ σε νέο κτίριο θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με μοναδικό γνώμονα την οικονομική συγκυρία, και δεν θα πρέπει να έχει σχεδιασθεί με γνώμονα λογικές παρελθόντος.
Το κόστος του εγχειρήματος αποτιμάται σε 2.200.000,00 € αν υπολογισθεί και το ποσό των τόκων που ακολουθούν το δάνειο του 1.000.000,00 € , που κρίνεται αναγκαίο για την υλοποίησή του. Το έργο κρίνεται απαραίτητο, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η αφαίμαξη του υπερβολικού ετήσιου ποσού  ενοικίου που καταβάλλεται για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια όμως προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως από τη Διοίκηση της Εταιρίας.

P Σε τι θα εξυπηρετήσει ένα κτίριο 4000 τμ, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που θα επιδράσει αρνητικά το δανεισμό της εταιρίας, ο οποίος ήδη ανέρχεται στο ποσό των 8.500.000,00 €;
PΤο κόστος ανέγερσης νέου κτιρίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρίας, προφανώς δεν πρέπει να υπολογισθεί με βάση τα 4000 τμ, αφού αυτή η τιμή αποτελεί από μόνη της, εκδήλωση φαραωνισμού. Επιπρόσθετα θα πρέπει να πληροφορηθεί ο Σερραίος δημότης αν έχει γίνει εκτίμηση των λειτουργικών δαπανών του νέου κτιρίου, και σε τι ποσό ανέρχονται αυτές.
PΣε ποιο ποσό ανήλθε η αμοιβή των μελετών για το έργο, αφού προφανώς αυτές δεν εκπονήθηκαν από το στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας ;
PΗ εκτίμηση της ρευστότητας της επιχείρησης έτσι όπως αποτιμάται στις οικονομικές καταστάσεις, παρουσιάζει μια δυναμική πορεία. Είναι σε θέση η Διοίκηση να δώσει τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν επιδιώχθηκε η ωραιοποίησή της, με την προσφυγή σε «απαλλοτρίωση» των εγγυήσεων των καταναλωτών και των αποθεματικών για τις αποζημιώσεις του προσωπικού ;
PΤο 33% των οφειλών των πελατών αφορούν τα έτη 2004 – 2008. Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί, χρησιμοποιώντας όλους τους δόκιμους τρόπους. Προφανώς δεν αφορούν μικροκαταναλωτές, ούτε αφορούν χρέη που συσσωρεύθηκαν λόγων των σημερινών οικονομικών συγκυριών. Επομένως πέρα από τους διακανονισμούς θα έπρεπε η επιχείρηση να προβεί σε διακοπές παροχής της υδροδότησης, από τη στιγμή που το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά η επιβάρυνση των συνεπών καταναλωτών, εξ ονόματος των λίγων.


PΑπό τη στιγμή που έχει κριθεί ότι η επιβολή του πάγιου τέλους δεν βρίσκει έρεισμα στις σχετικές, περί ύδρευσης, διατάξεις και στην αρχή της ανταποδο­τικότητας, για ποιους λόγους η Διοίκηση της επιχείρησης, δεν προχωρά άμεσα στην κατάργησή του ; ( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16 – ΑΠ 16898/19-8-2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ)
PΤο ειδικό τέλος είχε επιβληθεί για χρηματοδότηση των επενδύσεων και την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων των ΔΕΥΑ. Τριάντα χρόνια μετά ποια είναι η στρατηγική της Διοίκησης ως προς αυτό το θέμα, αφού δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε, πέρα από την αποπληρωμή των τόκων των δανείων, που και αυτοί επιβάλλεται να εξυπηρετούνται πλέον από μια ορθολογική χρήση των πόρων της επιχείρησης ;
Από τη στιγμή που η στρεβλή πορεία της ΔΕΥΑΣ , δεν αφορά αποκλειστικά τη σημερινή Διοίκηση, αλλά αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, επιβάλλεται να παρθούν τολμηρές αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον της. Προφανέστατα ως επιχείρηση δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου».
Τα έργα είναι απαραίτητα αρκεί να μην αποτελούν βρόγχο για τη επιχείρηση. Παλαιότερα υλοποιήθηκε το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, απαραίτητο για την ποιότητα ζωής των δημοτών. Η οικονομική του όμως υλοποίηση αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή. Η Διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να  δεσμευθεί για την μη ύπαρξη υπέρογκων υπερβάσεων στο κόστος του νέου έργου, γεγονός που θα καταστήσει τη επιβίωση της επιχείρησης προβληματική.
Αυτονόητη η μεταστέγαση της ΔΕΥΑΣ, αυτονόητη όμως και ο ορθός υπολογισμός όλων των παραμέτρων.


ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ