INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόσπασμα από το διήγημα ''Πράκτορες - εισπράκτορες και μπόλικη ιστορική ειρωνεία''

... και τότε, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, κοίταξε τους επιτελείς του χαμογελώντας και είπε:

- «Όπως θα έχετε ίσως καταλάβει αγαπητοί συνάδελφοι, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και, όσοι έχετε μελετήσει λίγο την ιστορία, θα ξέρετε πως όταν ένα καθεστώς γιγαντώνει τις μυστικές του υπηρεσίες συνήθως αυτό προμηνύει το τέλος του.
Αλλά θα ήθελα να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος επειδή αυτό το θέμα με τους κουκουλοφόρους έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, πράγμα που το συνειδητοποίησα χθες όταν παρακολουθούσα το δελτίο ειδήσεων» 

- «Γιατί; Τι έγινε;», ρώτησε ένας υπαξιωματικός.

- «Ήταν προς το τέλος του δελτίου, στο σημείο που ο παρουσιαστής κάνει μια επιλεγμένη καλλιτεχνική πρόταση προς του τηλεθεατές» 

- «Και τι είπε δηλαδή;» 

- «Ήταν ένα αθώο γλωσσικό λάθος. Είπε... κουκουλοφόρησε το νέο σι-ντι του τάδε καλλιτέχνη. Αμέσως φυσικά το διόρθωσε γελώντας και έκλεισε το δελτίο με την γνωστή του ευγενική νουθεσία για ένα καλό βράδυ» 

- «Έ και λοιπόν;» 

- «Αυτό το τυχαίο περιστατικό με έβαλε σε σκέψεις. Για αυτό σας κάλεσα εδώ απόψε, για να διαπιστώσω αν έχετε κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα των κουκουλοφόρων, διότι, όποιος ψεύδεται ασυστόλως, κινδυνεύει να πιστέψει τα ψέματα του.

Διότι δεν θα ήθελα εμείς, οι ενορχηστρωτές των μεγάλων κόλπων, να πέσουμε θύματα της ίδιας μας της πονηριάς.

Όπως ξέρετε, σε όλα τα μέρη του κόσμου, η αστυνομία ανέκαθεν τοποθετούσε ανθρώπους της στις συγκεντρώσεις για να ελέγχει κάπως την κατάσταση, να μαθαίνει πληροφορίες, να σημαδεύει δυναμικές φιγούρες για να τις συλλάβει αργότερα και φυσικά, να διεισδύει στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Δεν θα ήθελα όμως να μπερδευτείτε και να πιστέψετε πως οι περισσότεροι από όσους κάνουν επεισόδια στις πορείες είναι δικοί μας.

Ο κυριότερος λόγος που εμφανίστηκαν οι κουκούλες ήταν οι κάμερες. Αυτό ευνόησε τα κλασικά μας σχέδια και μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να τοποθετήσουμε και παρακρατικά στοιχεία στις διαδηλώσεις[ακροδεξιούς δηλαδή]οι οποίοι δρούν προβοκατόρικα όταν, και μόνο όταν, ελέγχουμε, ή νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε, απόλυτα μια κατάσταση στον δρόμο.
Και το διευκρινίζω αυτό διότι, όπως ξέρετε, την αστυνομία δεν την συμφέρει να υποκινεί επεισόδια σε μια κατάσταση που μπορεί να λάβει, ένεκα των οργισμένων πνευμάτων και της διαδικασίας της μίμησης, πολύ άσχημη τροπή για τις αριθμητικά κατώτερες δυνάμεις της.

Δεν μας συμφέρει να εξοργίσουμε ένα πλήθος 200. 000 ατόμων ή να το ωθήσουμε στη βία διότι πάντα ελλοχεύει η περίπτωση οι διαδηλωτές να μην φύγουν αφού πέσουν τα δακρυγόνα και, κυριολεκτικά, να μας περάσουν αποπάνω και όχι απλά να μας λιντσάρουν αλλά να μας εξαφανίσουν, δηλαδή να δείτε εικόνες με διαδηλωτές να κραδαίνουν τα κομμένα χέρια συναδέλφων και άλλες τέτοιες φρικαλεότητες που έχουν γίνει σε πολλά άλλα μέρη.

Όπως επίσης ξέρετε, 100 κουκουλοφόροι χωρισμένοι σε ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά επεισόδια, 500 μπορούν να κάψουν τη μισή Αθήνα, 1000 να θυμίσουν επανάσταση, 10000... έ 10000 είναι επανάσταση και μπορεί να τους σταματήσει μονάχα ο στρατός, πράγμα που βεβαίως αλλάζει το επίπεδο του παιχνιδιού και πυροδοτεί άλλου είδους εξελίξεις.

Εμείς στήσαμε αυτή την ιστορία για να είμαστε καλυμμένοι απο παντού και όχι για να την πατήσουμε σαν μαλάκες. Το κάναμε για να δημιουργήσουμε σύγχυση, με την αρωγή των Μ. Μ. Ε φυσικά. Το κάναμε για να ελέγξουμε τους νόες, πέρα από όλους τους άλλους κλασικούς λόγους τους οποίους σας περιέγραψα νωρίτερα.

Όπως θα θυμάστε άλλωστε, την ημέρα που διαλύσαμε τους λεγόμενους ''αγανακτισμένους'' [που προφανώς δεν ήταν αρκετά αγανακτισμένοι, χαχαχα] δεν υπήρχε ούτε ένας κουκουλοφόρος στην πλατεία και ούτε συνέβαιναν φασαρίες, αλλά εμείς τους πλακώσαμε έτσι κι αλλιώς όλους στο ξύλο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, διότι είχαμε την εντολή να αδειάσει η πλατεία αλλά και για να δώσουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα:
πως κάνουμε ό, τι θέλουμε και πως δεν είναι ανάγκη να γίνονται επεισόδια ή καθαρές προβοκάτσιες για να διαλύσουμε ένα πλήθος οπότε... μην κατεβαίνετε σε διαδηλώσεις και γιατί κινδυνεύετε και γιατί είναι πολιτικά μάταιο.

Άλλωστε 500. 000 είχε μια Κυριακή στο Σύνταγμα και τίποτα δεν άλλαξε. Όχι μόνο δεν χαλάρωσε η πολιτική λιτότητας αλλά εντάθηκε. Ρισκάραμε βέβαια πολύ αλλά μας πέρασε. Ρισκάραμε γιατί... όταν λες στους ανθρώπους που καταστρέφονται από μια πολιτική... 
- «οι ειρηνικές σας διαδηλώσεις δεν βγάζουν πουθενά, ενώ αν οργιστείτε και ρίξετε καμία πέτρα θα σας δούμε από τις κάμερες και θα έρθουμε να σας πιάσουμε ή, αν σηκώσετε ένα φουλάρι για προστατευτείτε από τα δακρυγόνα θα σας διώξουμε με τον κουκουλονόμο»
...υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν στους δρόμους 20000 κουκουλοφόροι με ανατρεπτική διάθεση ή, ακόμα χειρότερα, 200000 άνθρωποι χωρίς κουκούλες αλλά με τη διάθεση να τα ισοπεδώσουν όλα[και όλες τις κάμερες] και να φτάσουν μέχρι και το αρχηγείο μας με τους φακέλους και να το κάψουν όλο.

Ευτυχώς βέβαια, έχουμε στη διάθεση μας την επιστημονική προπαγάνδα των Μ. Μ. Ε. και παίζουμε με τα αγαθά μυαλά των ανθρώπων στρέφοντας τον έναν εναντίον του άλλου, δημιουργώντας μια γενικευμένη κατάσταση καχυποψίας που δημιουργεί με τη σειρά της θολές διαθέσεις και αναποφασιστικότητα και, κυρίως, απογοήτευση, πράγμα που σπρώχνει την οργή εσωτερικά και διαλύει τις οικογένειες και, γενικά, τον ψυχισμό»

«...και όταν όλα τα μέτρα ασφαλείας θα καταρρεύσουν, αν οι πολίτες ξεφύγουν από την κλασική μπλόφα του εθνικοσοσιαλισμού, αν οι μυριάδες ασφαλίτες μας αποτύχουν, αν η μιντιακή προπαγάνδα αποτύχει, αν οι γονείς και το σχολείο δεν καταφέρουν να φτιάξουν καλούς σκλάβους, αν όλα αποτύχουν, τότε θα βάλουμε τον στρατό να σκοτώσει και να φυλακίσει όσους θα πολεμάνε τη μοίρα που τους έφτιαξαν μερικοί πλούσιοι και μάλιστα θα αποκαλούμε τους εξεγερμένους ...''αποσταθεροποιητές'', ''ξένους πράκτορες'' και ''χρήσιμους ηλίθιους'' ξένων εχθρικών δυνάμεων κι έτσι οι πατριώτες στρατιωτικοί θα κάνουν με μεγάλη χαρά το πατριωτικό τους καθήκον το οποίο φυσικά, δεν είναι να φυλάνε τα σύνορα της χώρας, αλλά να διασφαλίζουν ότι οι πλούσιοι [τραπεζίτες, βιομήχανοι, επιχειρηματίες κ.ο.κ.] δεν θα χάσουν ποτέ τους σκλάβους τους. 
Ναί, αγαπητοί συνάδελφοι,το ξέρετε πως είμαστε παράσιτα, το ξέρετε πως είμαστε οι χειρότεροι των χειρότερων και αμειβόμαστε καλά για να είμαστε αυτό που είμαστε». 


Οι υπόλοιποι πράκτορες άρχισαν να μουρμουρίζουν αλλά κανείς δεν τόλμησε να διακόψει τον
επικεφαλής των υπηρεσιών. 


... συνεχίζεται

Από:
Σωτήρης Ανέστης

Πηγή: Απόσπασμα από το διήγημα ''Πράκτορες - εισπράκτορες και μπόλικη ιστορική ειρωνεία'' - RAMNOUSIA